"Qış mövsümü mülayim keçdiyinə görə arılar yuxuya getməyib"

Arıçılıqda məhsul istehsalına müsbət təsir edən əsas amillərdən biri erkən yaz dövründə arı ailələrinə qulluğun düzgün aparılmasıdır. Arıçıların arı pətəklərində görəcəyi işlər bol məhsulun əldə olunması baxımından əhəmiyyətlidir.
Yaz ərəfəsində Aran bölgəsində arıçılıq təsərrüfatlarında canlanma müşahidə edilir. Hazırda bal arıları qüvvələrini artırmaq üçün balavermə dövrünə qədəm qoyub.
Saatlıdan olan təcrübəli arıçı Ehtiram Məmmədov bildirib ki, arıların yaz mövsümünə sağlam başlaması üçün hazırda yeşiklərə ötən ildən qalan bal əlavə edilir. Qış mövsümü mülayim keçdiyinə görə arılar yuxuya getməyib. Yeşiklərdə ehtiyat kimi yığılan bal aktiv dövr keçirdiyi üçün arılar tərəfindən daha tez mənimsənilib. İndi arılara qida olaraq verilən bal əvvəlcə su qazanında isidilir, daha sonra selofan torbalara yığılaraq qida az olan yeşiklərə qoyulur. Bu bal arılar üçün qida olmaqla yanaşı, həm də müalicəvi xarakter daşıyır.
Arıçının sözlərinə görə, qış nə qədər sərt keçərsə, bal arıları yaza bir o qədər güclü çıxar. Çünki şaxtalı havalarda arılar yeşikdə yumaq şəklində bir araya toplaşaraq istilik yaradır və qış yuxusuna gedərək qidadan az istifadə edirlər. Yaz öncəsi aktivləşməyə başlayan arılar həmin qidadan bəslənərək bala vermə dövrünə qədəm qoyur. Təsərrüfat sahibi deyir ki, qışın mülayim keçməsinin arılara mənfi təsir göstərməsinə baxmayaraq, yeşiklərdə bala vermə prosesi normaldır. Lakin qida azaldığı üçün hazırda arıçılar tərəfindən yeşiklərə əlavə bal yerləşdirilir. Bir neçə gündən sonra yumurtadan çıxacaq bal arılarının ilk işi yeşikdə müəyyən vəzifələri yerinə yetirməkdən ibarət olacaq. Daha sonra yaz gəldikdə işlər ana arı tərəfindən arılar arasında bölünəcək.
Ehtiram Məmmədov söyləyir ki, bal arıları öz aralarında müxtəlif işlərə bölünür. Hətta qapıda dayanan keşikçi arılar olur ki, onlar da işləyən arılara nəzarət edir.
Qeyd edək ki, yaz ərəfəsində işə başlayan arılar mövsüm boyu özlərinə qış azuqəsi yığmaqla yanaşı, sahibləri üçün də bal məhsulu toplayacaqlar. Bu proses payızadək davam edəcək.
© Azərtac
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 2 ay sonra
- 1 gün sonra
- 7 saat əvvəl
-
📲 İndi
Marja.az-ın Telegram kanalına qoşulun və xəbərlər cibinizə gəlsin.
♦️ Ən son və vacib iqtisadi xəbərlər üçün Marja - Biznes və Maliyyə Xəbərləri Portalı
♦️ Ən mühüm iqtisadi xəbərlər üçün Marja.az -
7 saat əvvəl
Dərnəgül tikinti materialları bazarının köçürüləcəyi yer bəlli oldu - FOTOLAR
-
10 saat əvvəl
Son 2 gündə Bakıda imzalanmış sənədlər üzrə məbləğlər açıqlandı
-
10 saat əvvəl
Bank of Baku istiqrazları yüskək tələbatla satıldı - 99%-i fiziki şəxslər olan 601 investor!
-
10 saat əvvəl
"Sea Breeze Health Valley" layihəsilə ölkəmizin səhiyyə sisteminin modernləşəcəyi bildirilib
- 10 saat əvvəl
- 11 saat əvvəl
- 11 saat əvvəl
- 11 saat əvvəl
- 11 saat əvvəl
Son Xəbərlər

Epoint və DataPay-dən yenilik - Tam rəqəmsal kassa sifarişi

Mastercard Insights: İdmanı turizmin katalizatoru kimi

Son 2 gündə Bakıda imzalanmış sənədlər üzrə məbləğlər açıqlandı

"Sea Breeze Health Valley" layihəsilə ölkəmizin səhiyyə sisteminin modernləşəcəyi bildirilib

Azərbaycan şirkəti Türkiyə şirkətilə müqavilə imzalayıb - Modulyar Panel Sistemlərinin quraşdırılacaq

Azərbaycan şirkəti Qazaxıstan şirkətilə birgə müəssisə yaradır - 2 milyon ton gücə malik zavod tikiləcək
Ən çox oxunanlar

Dolların sabah üçün rəsmi məzənnəsi müəyyən olunub

Azərbaycanın Milli Depozit Mərkəzi ilə Qazaxıstanın Mərkəzi Depozitarı arasında müxbir əlaqələr yaradılıb

"Bank of Baku"nun istiqrazlarına 601 investordan 682 sifariş - BANK 20 MİLYON MANATI CƏLB EDƏ BİLDİ

Azərbaycan və Qətər Sərmayə Fondu birgə layihələri müzakirə edib

“Iteca Caspian” və “Caspian Event Organisers” şirkətləri "PAŞA Bank" ilə strateji tərəfdaşlığı elan ediblər

SOCAR İtaliyada 4500 yanacaqdoldurma məntəqəsi olan şəbəkəni aldı

"Ələtdə istifadəyə veriləcək yeni yük hava limanı Azərbaycanı Avrasiyada əsas logistika mərkəzlərindən birinə çevirəcək"

Spirtin və alkoqollu içkilərin istehsalı, idxal və satışına dövlət nəzarəti bu quruma da tapşırıldı
